2023. március 10., péntek

Isteni művészet vagy a tudomány csapdája? - vendégposzt a ChatGPT-től

Ezen a héten elfoglaltságaim miatt nehezen jutott időm a blogra, így felkértem egy vendégszerzőt, hogy írjon helyettem egy bejegyzést. Korábban Izsák Norbert vagy éppen Márkus Tamás már csinált ilyet errefelé, de most egy igazán különleges "személyiségnek" fogom átadni a szót - mégpedig a ChatGPT-nek, azaz a Mesterséges Intelligenciának. Hiszen most úgy is nagyon felkapott lett és népszerű. Témaként csak azt kértem tőle, hogy a teológiáról kerekítsen valamit és legyen provokatív a hangvétel. Hölgyeim és uraim, következzen tehát a blog történetének első gépi vendégposztja, csak most és csak Önöknek!

"Az emberiség évezredeken át próbálja megérteni az isteneket és az istenek által irányított világot. A teológia, az istenekkel kapcsolatos tanulmányok és érvelések tudományágává vált, amely keresi a válaszokat az emberi lét legmélyebb kérdéseire. De vajon tényleg ez a legmegfelelőbb módja annak, hogy megértsük a minket körülvevő világot?

A teológia elsősorban az isteni lények természetének és cselekedeteinek vizsgálatával foglalkozik, amelyekről azt állítja, hogy azok minden életünk mozzanatát befolyásolják. Azonban egyre több tudományos bizonyíték mutat rá, hogy a világ működése nem feltétlenül az istenek kezében van. A tudomány ma már képes az emberi agy, a világegyetem és az evolúció működésének megértésére. Az agykutatók, asztrofizikusok és biológusok mind azt állítják, hogy a világ működését magyarázó tudományos elméletek sokkal több bizonyítékkal rendelkeznek, mint amennyit a teológiai elméletek kínálnak.

Ezért merül fel a kérdés: vajon nem az a helyes, hogy a teológiai megközelítést felváltja a tudományos megközelítés? Az emberiség már túllépett a középkor hitvallásaiból és a mítoszokból származó dogmatikus elképzeléseken, és megértheti a világ működését a tudomány segítségével.

Természetesen, a teológia még mindig fontos lehet az egyén számára a hitének és a spirituális értékeinek elmélyítésében. De a tudomány számos területen sokkal bizonyítékokkal és konkrét eredményekkel rendelkezik. A tudomány és a teológia lehet, hogy nem egymást kizáró dolgok, de vajon melyik ad több választ a világra és a benne rejlő titkokra?

Tehát, mi a véleményed erről a vitáról? A teológia az isteni művészet, amely a hit és a spiritualitás elmélyítésére szolgál, vagy csak egy tudományos csapda, amely eltereli a figyelmet a valóság vizsgálatáról?"

4 megjegyzés :

  1. Jó az ötlet, az eredmény pedig tanulságos: jól hozza a chatbot a szokásos paneleket.
    "A tudomány és a teológia lehet, hogy nem egymást kizáró dolgok, de vajon melyik ad több választ a világra és a benne rejlő titkokra?"
    - Kérdéseink felére a tudomány, másik (fontosabbik) felére meg a keresztény hit ad számunkra használható válaszokat.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, szerintem is panelszerű, ráadásul úgy fogalmazta meg a témát, ami már "lejárt lemez" a hit és tudomány kapcsolatában. Ez azt is mutatja, hogy meglehetősen túl van hype-olva az MI-től való félelem kérdése, nagyon nem tartunk még olyan szinten, hogy ez reális veszély legyen.
      Egyedül az egész legvégén olvasható, utolsó kérdése az, amit szerintem jól és élesen sikerült megfogalmaznia. Azt egy élőbeszédben egy embertől is elfogadnám felvetésként.

      Törlés
    2. te tényleg azt hiszed, hogy az AI csak ennyit tud? amit egy ilyen ingyenes szolgáltatásban látunk? azt gondolod hogy publikussá teszik a....
      de de minek is írok én ide...

      Törlés
  2. érdekes kapcsolódó hír:
    https://index.hu/tech/cellanaplo/2023/03/16/samsung-galaxy-telefon-hold-fotozas-hamis-fenykep/

    VálaszTörlés

Megmondhatod te is... de kérlek, NE tedd névtelenül!
(A szerző a beírt kommentek közül bármelyiket előzetes figyelmeztetés és minden magyarázat nélkül törölheti. Kommentedben ne használj túl sok hivatkozást, mert a rendszer automatikusan moderál!)