2023. március 5., vasárnap

Gonosz látószög

Az általam ismert konzervatív emberek jó részére jellemző, hogy határozott látásmóddal rendelkeznek erkölcsi kérdésekben - néha számomra túl határozottal is. "Az erkölcsök objektívek" - mondják általában, mire a liberálisabb nézőpontból érkezik a viszontválasz: "Nem, az erkölcsök relatívak és szubjektívek". Sajátos helyzet azonban, amikor konzervatív hangok próbálják bizonygatni, hogy nem lehet eligazodni erkölcsi kérdésekben: márpedig az előző bejegyzésben említett orosz-ukrán háborúban pontosan ezt a furcsaságot látjuk.

Vannak egyszerű dolgok és bonyolult dolgok. Van olyan, amikor a bonyolult dolgokat leegyszerűsítjük. De olyan is, amikor az egyszerű dolgokat túlbonyolítjuk. Az előbbi esetet adott helyzetben még el tudom fogadni: ha egy kérdés túl komplex, logikus megoldásnak tűnik alkotóelemeire bontani és úgy megkísérelni közelebb jutni hozzá. (Gondoljunk csak a kétismeretlenes egyenletekre!) A bonyolult dolgok leegyszerűsítését tehát vezetheti a megértés szándéka - persze ettől még zsákutca lehet. Azt azonban nehezen érti meg az ember, hogy a világos dolgokat mire jó túlbonyolítani: ha ilyesmivel találkozunk, akkor tipikusan valamiféle érdek lappang a háttérben. A szálak összekuszálása, a zavarosban halászás, a túlbonyolítás és a kép áttekinthetetlenné tétele általában bizonyos csoportok, formációk, pártok javát szolgálja.

Egy korábbi blogbejegyzésben már írtam arról, hogy az orosz média pontosan ezt a logikát követi, mégpedig nagyon tudatosan. Amikor 2014-ben Ukrajna felett az oroszok által támogatott terroristák lelőttek egy utasszállító repülőgépet, az orosz média sorozatban kezdte el gyártani az álhíreket a történtekről. Legalább három-négyféle "magyarázatot" kreáltak és mindegyiket elkezdték terjeszteni a hírügynökségeiken keresztül, amit sok más ország is átvett tőlük. A lényeg azonban az, hogy ezekkel a konteo-magyarázatokkal az orosz média senkit nem akart meggyőzni arról, mi történt valójában: a cél csak annyi volt, hogy a sokféle forgatókönyv összezavarja az igazságra kíváncsi embereket. Ugye az olvasó is gyakran hall olyasféle mondatokat ismerősei szájából, miszerint "Ugyan, ki tudja mi az igazság?" vagy "Mindenki mást mond, nem lehet már tudni mi történt valójában..."? 

Ezek a mondatok jelentik a sikert az orosz médiapolitika számára. Az összezavart, a történteken kiigazodni képtelen embereknek ugyanis mindig be lehet majd injekciózni az igazságot elleplező tetszőleges magyarázatokat. A valóság azonban az, hogy 2014-ben az oroszok által patronált terroristák lőtték le azt a szerencsétlen gépet, több száz ártatlan civil halálát okozva ezzel. A sok alternatív forgatókönyv puszta megszületése is ezt igazolja. Nos, a most zajló orosz-ukrán háború kapcsán fontos tudatosítani, hogy ez a háború a médiában is zajlik, és akárcsak a fenti 2014-es repülőszerencsétlenség esetében, pontosan ugyanaz az összezavaró szándék jellemzi orosz részről. 

Az egész groteszk fordulata számomra itt és most Magyarországon leginkább az, hogy magukat konzervatívnak valló, egyébként erkölcsi kérdésekben tipikusan szigorú és sarkos véleményeket megfogalmazó emberekből rövid idő alatt erősen relativizáló, jó és rossz kérdésében eligazodni képtelen, az egészet túlbonyolítani hajlamos személyiségeket faragtak. S amíg a konzervatív kormányunk oldaláról rendre olyan mondatokat hallani, melyek az "igen, de..." szófordulattal kezdődnek (vagyis relativizálják a háborúban az orosz felelősséget), addig a gonosz, liberális, hanyatló, erkölcsi relativizmussal vádolt nyugati országok élesen, világosan, minden relativizálás nélkül Putyint nevezik meg bűnösnek.

Vagyis olyan ez, mintha megfordultak volna az eddigi szerepek. A konzervatívok most relativizálnak, a liberális nyugat meg egyértelműen beszél. A mágneses pólusok felcserélődtek, a dolgok a fejük tetejére álltak. Dőljünk hátra tehát, markoljunk egy nagyot a popcornos zacskónkból és élvezzük az előadást? Nem feltétlenül, főleg ha keresztényként még fontosak számunkra az elvek, például az, hogy egyenes maradjon a gerincünk.

A háborús relativizálás alapja természetesen nem más, mint a fentebb említett túlbonyolítás. Nyilván egy háború esetében nincs olyan épeszű ember, aki a megtámadott fél felelősségét nem veti fel. Ahogy az előző bejegyzésben is írtam, Ukrajna nem ártatlan. Régi és tartós feszültség húzódik meg a Megtámadó és a Megtámadott között, és naivitás lenne azt hinni, az egyik oldal szentekből, a másik démonokból áll. Ha csupán az ártatlanság a kérdés, akkor mindkettőt, oroszt és ukránt nyugodtan és őszintén hibásnak mondhatjuk. Ám ha ezzel a logikával túlzó módon élünk - ahogy azt a magyarországi propaganda teszi -, az már a valóság rovására fog menni. És olyasféle erkölcsi relativizmushoz visz, hogy a történelem egyik zsarnokát sem nevezhetjük majd soha zsarnoknak! 

Nem lesz erkölcsi alapunk például Adolf Hitlerre úgy hivatkozni, mint aki elindította a második világháborút - hiszen mennyi és mennyi folyamat vezetett oda a nyugati hatalmak révén, hogy Németországot megalázták, a német nép elégedetlenné vált, így megágyazva a helyzetet egy diktatúra felemelkedéséhez. Ráadásul amikor a Führer már két országot is bekebelezett (Csehország és Ausztria) a nyugat nem csinált semmit, mert naivan abban bízott, hogy Hitler talán megelégszik ennyivel. Talán sejti az olvasó mit akarok mondani: kellő retorikával képes vagyok úgy érvelni, hogy végső soron a nyugat a felelős azért, hogy egy Hitler nevű ember felemelkedhetett és aztán belekezdett a világ legpusztítóbb háborújába. A szükséges magyarázóerővel könnyű ezt a forgatókönyvet legyártani és plauzibilissé varázsolni mások számára.

Az ilyen retorika nem attól hazug, hogy minden mondata hazugság lenne: a látószöge erkölcstelen, a perspektívája gonosz, ami kicsavarja az igazságot az emberek kezéből. Mert ugye mindannyian tudjuk - legyünk konzervatívak vagy liberálisak -, hogy azért mégis Adolf Hitler a főbűnös a második világháború kirobbanásáért. Végső soron azt kívánja tőlünk a tisztesség, hogy világosan kimondjuk, a Wermacht lépte át a lengyel határt és támadott meg egy vétlen országot, aztán égette fel Európa jó részét. A német katonák csizmái taposták a norvégiai, francia, szovjet vagy akár észak-afrikai régiók földjeit, ahova a németek a maguk döntései révén kerültek. És közben persze nem tagadjuk a szövetségesek túlkapásait, Drezda eszetlen porig rombolását, a japán emberek amerikai táborokba internálását(!), és más szégyenteljes háborús cselekményeket - de azért nem visszük félre a fókuszt arról, ki kezdte az egészet, ki sodorta kataklizmába a nyugati világot!

A jelenleg virágzó orosz és azt lekövető magyar propaganda abban érdekelt, hogy a fókuszt és a hangsúlypontokat teljesen máshova tegye, mint ahol az erkölcsi érzékenységünk szerint lennie kellene. Putyin nem normális ember, aki egy nem normális háborút kezdett és a felelősség akkor is őt terheli, ha Ukrajna is hibás, ha fontos nekünk a gáz, ha a szankciók miatt sokat szívnak ártatlan országok is, ha az Európai Unióban hoznak rossz döntéseket. Nem mentjük fel Ukrajnát, beszélhetünk az ő felelősségükről is, csak közben a fókusz maradjon a helyén, csak közben ne felejtsük el ki az érdemi szerzője a krízisnek, csak közben ne tévesszük szem elől hol van az egész embertelen pusztítás origója! Ugyanis semmi nem táplálja jobban a háború szörnyetegét, mintha lemondunk az erkölcsi igazságról.  Ezt a szörnyet azonban nem etetni szükséges, hanem közösen kellene kiéheztetnünk, aztán elpusztítanunk. Semmi szükség nincs háborúra, nemcsak a szomszédunkban, de máshol sem!

16 megjegyzés :

  1. puzsérék legutóbbi (hitgyülis spiritFM-en hahaha) elhangzott beszélgetése nagyon jól összefoglalja és lebuktatja a ruszki és fideszes mocsokpropagandát
    https://youtu.be/ukYT3DKURQo

    VálaszTörlés
  2. Sarkos leszek, Sytka, bár tudom, nem szereted: ha provokálsz egy Putyint, aki "nem normális ember, aki egy nem normális háborút kezdett", és tudod, hogy mit várhatsz tőle, akkor ugyanolyan bűnös vagy mint ő. Itt a választóvonal a tisztánlátáshoz. Kőkemény gazdasági érdekből történik minden Ukrajnában. Az az ország el van adva. Ha teljesebb képet akarsz, esetleg nyomozz utána. Pl. kezdheted akár itt: https://antibellum679354512.wordpress.com/2023/03/03/video-presentation-from-2014-on-ukraine-and-transnistria/

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tehát akkor Ukrajna a te szavaid szerint ugyanolyan bűnös, mint Oroszország. Köszönöm, hogy ezt így leírtad, pontosan ez az a látásmód, ami ellen az egész bejegyzésem szólt, mert ezt vaskos hazugságnak gondolom.

      Törlés
    2. OK, akkor legyen csak hibás, vagy fogalmazzunk úgy, hogy hozott egy-két szerencsétlen döntést, ha ez így kevésbé sarkos. De azt ne vedd tőlem rossz néven, hogy nem vagyok hajlandó naivabb lenni a szükségesnél. A provokáció ugyanolyan agresszív magatartás, mint a nyílt agresszió. A magam részéről ezt a kettőt egy kalap alá veszem. Túl egyszerű az oroszokat hibáztatni, és persze nem ilyen egyszerű az ukránokat tetten érni, hiszen csak védekeznek. Ez is sántít.

      Törlés
    3. Egy utolsó gondolat még, azután valószínűleg abbahagyom a vitát. Eszembe jutott, hogy utánanézek ennek:

      Az 1982-es Magyar Értelmező Szótár szerint "provokáció: megtorló intézkedésre kényszerítő erőszakos cselekedet."
      A wikiszótár szerint "provokál: 2. Erőszakos visszavágásra sarkall; eléri, hogy a másik fél fegyvert használjon. 3. Megtorlást vált ki kihívó magatartásával, tettével; ellenségeskedést kezdeményez."

      Egészen biztos, hogy kizárólag Oroszország az agresszor?

      Törlés
    4. Kedves György, ne vedd sértésnek ha én is sarkosan fogalmazok, de tűpontosan hozod a propagandát, amikor egyenlőségjelet teszel Oroszország és Ukrajna közé, illetve a provokáció fogalmának elemzésével azt kérdezed, kizárólag Oroszország-e az agresszor?
      A válaszaim: igen, Oroszország az agresszor, Ukrajna a megtámadott fél. Súlyosan tévedsz, amikor a két fél közé felelősségben egyenlőségjelet teszel, ezen őszintén szólva nagyon meg is döbbentem. Ukrajnában ezrével halnak meg naponta civilek, gyerekek, nők, férfiak. Válogatott kínzásokon mennek keresztül, mielőtt megölik őket. Sokuk hátrahagyja az otthonát és máshova menekül ha tud - ott pedig kétséges hogyan folytatja az életét, mi lesz vele. Minderre azt mondani, Ukrajna épp oly felelős a történtekért, mint az orosz hadvezetés, számomra megdöbbentő. Olyan, mintha azt bizonygatná valaki, Hitler is hibás, de a szövetségesek pont ugyanannyira azok: ha komolyabban vették volna, hogy tisztességesen bánjanak a németekkel, akkor nem robbant volna ki a második világháború.
      Az ilyen okoskodás az erkölcsi iránytű teljes tönkremenetelének jele számomra.

      Törlés
    5. Egy jottányit sem sértesz meg Sytka, és értékelem a - jó értelemben véve - provokatív cikkeidet. A téma mindannyiunkban érzelmeket kavar fel.

      "(...) ne felejtsük el ki az érdemi szerzője a krízisnek, csak közben ne tévesszük szem elől hol van az egész embertelen pusztítás origója!"
      Hajszál pontosan ez a véleményem. Éppen ezért vizsgálódom, kutatok, hogy több - legitim, és amennyire lehetséges megállapítani, hiteles alternatív forrásból származó - információhoz jussak. Amiket erről a konfliktusról gondolok, nem propaganda indoktrinálta belém. Nyugodtan elhiheted, egyáltalán nem érdekel egyik oldal propagandája sem (az itthoni sem), mert mind a kettő tele van manipulatív dezinformációval. Szinte egyáltalán nem hallgatok híreket sem. Az "origó" látszólag valóban ott van, ahol látjuk, de ahogy valaki a felszín alá néz, úgy válik nyilvánvalóvá, hogy egészen máshol keresendő, ezért küldtem a linkeket, ha van rájuk időd és nyitottságod (vagy ha bárki másnak van).
      Ha mondanék neked valamit, amivel vérig sértelek, és te képen törölsz, megérteném, hogy hibáztam, és megkövetnélek. Nem aggódom az erkölcsi iránytűm miatt.


      Törlés
  3. Sytka, ismét jól átgondolva, érthetően írtad le a lényeget, hogy miért hazug és erkölcstelen az orosz politikai és médiapropaganda, amit elvtelenül átvesz a magyar politika és kormánymédia az ukrajnai háborúval kapcsolatban.
    Fején találtad a szöget evvel a kijelentéssel: "semmi nem táplálja jobban a háború szörnyetegét, mintha lemondunk az erkölcsi igazságról". Ezért háborúpárti mindenki, aki ezt a propagandát terjeszti, még akkor is ha csalárdul békepártinak hirdetik magukat.

    Félelmetes, hogy milyen hevesen és következetesen végzi a háború relativizálását az orosz politika. Erre friss példa, hogy egy indiai hallgatóság előtt Lavrov avval állt elő (borzalomtól elcsukló hangon), hogy Ukrajna támadta meg Oroszországot, és nem fordítva. Ott Lavrov elérte, hogy kiröhögték (https://www.youtube.com/watch?v=c4FEE-soDNY).

    Ugyancsak friss példa erre, hogy Moldovában provokátorok szítják a feszültséget, tüntetéseket szerveznek a kormány ellen. Az orosz védelmi minisztérium ennél többet tud, mert fontosnak tartottak kiadni egy nyilatkozatot, amiben figyelmeztetnek arról, hogy orosz katonaruhába öltözött ukránok fognak támadni Transznisztria felől, ami előfutára egy Ukrán támadásnak. Vajon, mindenféle evidencia nélkül honnan jön ez a látnoki vízió?

    VálaszTörlés
  4. "azért mégis Adolf Hitler a főbűnös a második világháború kirobbanásáért"
    - Szerintem tévesen tételezel fel ebben konszenzust. Minden igényesebb történész végigvezeti a relativizáló logikát (1. vh -> megalázó béke -> gazdasági világválság -> politikai zűrzavar -> egy gonosz géniusz felemelkedése, akit történetesen A.H-nak hívtak, de hívhatták volna másképp is)
    Még mindig nem látom, hogy akár a poszt, akár a fenti hozzászólások mit segítenek min.
    Hasznosabb logika a mechanizmusok megértése: az oroszok birodalmi nosztalgiája régóta növekszik; az ukránok sokat tettek a náluk élő oroszok rossz közérzetéért; Amerika bátorította az ukrán nacionalizmust, mert felismerte benne a hasznos idiótaságot; az ukránok a világ leghősiesebb hasznos idiótái lettek.
    Ezt a mechanikát kell visszafejteni: Burgenlandot nem akarja annektálni Győr-Sopron. Miért? Mert nem adottak a feltételek, a magyarok jobban érzik magukat odaát. Nos, a donbászi oroszok meg nem érzik magukat jól odaát, pillanatnyilag jobbnak tűnik nekik az orosz fennhatóság. Dereng már a megoldás felé vezető irány?
    Ritkán teszek ilyet, most feltárok előttetek egy személyes részletet: a menyem kárpátaljai, a családjával beszélgetve értesültem, hogy körükben nagyjából konszenzus van, miszerint a szovjet időkben több joguk volt, és az ukránok "alatt" sokat romlott a helyzetük. (Szókimondóbban fogalmazzák meg, de ez a mondanivalójuk lényege.) Talán ez is segít megérteni, miért nem motiváltak, hogy épp ők foglalják vissza az oroszoktól az oroszok lakta területeket, hogy az ukránok mellénye még nagyobb legyen... A magyar kormány kommunikációja meg ebből a premisszából van levezetve, és még a konzik sem hiszik el minden részletét.
    Ám aki egységes mércével mér, háboroghat pl. a francia örömködésen (friss hírekben hallom), miszerint Bahmutban azért fontos meghalasztani rengeteg ukrán katonát, mert 1 halott ukrán katona árán 5 orosz katona hal meg. Értitek? Szóval, hogy a franciák szerint ez jó befektetés, ötszörös hozam... És lelkesednek rá.
    Shakespeare: "fair is foul and foul is fair" (Hamlet, előhang, "szép a rút és rút a szép") Az egyetemes kultúra egyik leghátborzongatóbb mondata. Aki ettől nem relativizálódik el, arra nem hat az egyetemes kultúra.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. önkritika: rám sem hat eléggé az egyetemes kultúra, mert a fenti idézet a Macbeth előhangjából van, bocs

      Törlés
    2. "Még mindig nem látom, hogy akár a poszt, akár a fenti hozzászólások mit segítenek min." Nekem abban segítenek, hogy a saját véleményemet ki tudjam alakítani, lehetőleg felesleges lelkifurdalás nélkül, természetesen a szerencsétlen áldozatokkal való együttérzés mellett. Egyéb tekintetben minden hozzászólás teljesen hiábavaló, ebben igazad van, a tekintetben, hogy egyikünk meggyőződése sem készteti a feleket a realitás felismerésére, és ennek megfelelő döntésekre. A realitásokat illetően John Mearsheimert ajánlom mindenki figyelmébe. https://en.wikipedia.org/wiki/John_Mearsheimer
      Plusz ld. pl. ezt az előadást: https://www.youtube.com/watch?v=m-2Oy3MVyyA&t=86s

      Törlés
  5. Kedves Sytka! Majdnem egyet tudok érteni...de a fekete- fehér kereszteslovagi hozzáállás már zavar, és Rád pont hogy nem jellemző.

    Demkó Attilával teljesen egyet értek: ez orosz agresszió, fölösleges és kártékony, elképesztő pusztítást okozva emberi életekben, környezetben, de még a termőföldet is tönkre teszi.

    Volt ukrán nacionalista nyomás, voltak gyilkosságok , az ukránok folyamatosan szerződést szegtek a Donbassz esetén, ( Minszk 1-2) de ez nem indokolta ezt.

    Viszont pontosan az általad felhozott példák egy része nem nagyon tetszik. Vajon a német nácizmus sikerét nem alapozta meg az, hogy a franciák 5 éven belül kétszer tették tönkre a német gazdaságot, ráadásul 1923-ban a Ruhr- vidék megszállásával BÉKEIDŐBEN?

    Vajon egy demokratikus , de önjáró Németország elviselhetőbb lett volna az angolszász hatalmaknak? Sokak szerint nem.

    A magyar nyugatellenes frusztráció vajon nem érthető Trianon fényében? Nyugati demokrata kormányok hozták ránk. Ráadásul ezt az élő sebet a Nyugat teljesen félre kezeli azóta is. Félek, Demkó Attila igazat mond: lehet akár magyar terrorizmus orosz / kínai támogatással a szomszédos országokban. Ahogy volt baszk vagy ír terror, szovjet pénzen.

    Aztán: hány Amerika ellenes szankciót támogattál a Közel-Kelet elleni amerikai agresszió miatt? Nagyságrendileg több halottja és menekültje volt mint most az orosz idiótáknak. Nem hányingerkeltő, ahogy most Victoria Numan adja elő a morális hőst, aki elítéli a gonoszt?

    A látszat ellenére a többivel kb
    egyetértek. Cypriánus voltam.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Cypriánus, persze, világos és én sem tagadom, hogy minden történelmi eseménynek - pláne egy olyannak, amilyen a II. világháború volt - komoly előzményei voltak. Egy épeszű, az eseményeket valamennyire is helyes színben látni kívánó ember ezekkel számolni fog. Én csak arra kívántam utalni, hogy viszont a részletekben sem kellene elveszni: visszagörgethetem az előzményeket keresve az orosz-ukrán konfliktus gyökereit egészen Ádám és Éváig, a II. világháború kiváltó okait az I. világháború kudarcáig... és akkor azt is meg kellene értenem, mi okozta az I. világháborút ugye, mert azt is kiváltotta valami, de azt a valamit is kiváltotta más valami... Szinte végtelen regresszusba keveredhetek és ezzel pont azt kerülöm végül el, amiért az egészet csinálom: hogy megértsem miért történik, ami történik.

      Az én véleményem az, hogy az ilyen retrospektív elemezgetéseket sokszor nem az őszinte megértés vezérli, hanem egészen más szándékok. Próbálok kereken fogalmazni: kínosan jött az oroszokkal összemelegedő magyar kormány számára, hogy Putyin megbolondult és megtámadta Ukrajnát, hiszen napnál világosabb, hogy ő a fő felelős, az agresszor, a bajkeverő. Mit lehet tenni egy ilyen egyértelmű helyzetben? Maszatolni. Ennek egyik legjobb módja, ha elkezdünk úgy beszélni, miszerint itt alaposan vissza kell menni a múltba és az okokat elemezgetni: vajon kinek milyen indítékai voltak a háborúra, ki kit mivel és hogyan provokált a múltban, ki mennyire felelős az egész folyamat megindulásáért. Ha kellően túlbonyolítjuk a képet, akkor már lehet a zavarosban halászni, (politikai) elméleteket felállítani, teóriákat gyártani, új és új narratívákat alkotni, amelyek még zavarosabbá tesznek mindent. Közben persze rá lehet húzni az egészre azt a gondolatot, hogy milyen komplex is a kérdés, és mi mennyire kifinomultan gondolkodunk róla...

      Még egyszer: nem vagyok ostoba, nem vitatom, hogy egy háború mögött komplex történelmi okok állhatnak. Azt vitatom, hogy ezek feltárása őszinte lenne most - sokkal inkább azért jár el így a kormány, mert kellemetlen számára, hogy orosz barátairól kiderült, abnormálisan és agresszíven viselkednek, és végső soron egész Európa ellenszenvét kivívták.

      "Aztán: hány Amerika ellenes szankciót támogattál a Közel-Kelet elleni amerikai agresszió miatt? "

      Egyet sem. Amerika, a klasszikus elnevezés szerint a "Világ Csendőre" a maga módján katasztrofálisan viselkedik, ezt soha nem tagadnám.

      Törlés
    2. Cypriánus:

      Kedves Sytka!

      Valószínűleg igazad van az aktuálpolitika szempontjából. Bár szerintem a dolog mélyebben, főként Trianonban gyökerezik: magyarok milliói ellenségesek a nyugat uralta renddel szemben, mert azt látják hogy a határontúli magyarokat ignorálják/ egyenesen támogatják az asszimilációjukat mint a nyugati szempontból hasznos " béketervet" , mint azt nekem egy német történész brutális őszinteséggel elmondta....olyanok, akik amúgy is lenézik és kihasználni akarják a keleti "mucsai népeket. "
      Ilyen hozzáállással mégis mit vár a dicső Nyugat? " Magyar alázkodj meg, hagyd hogy kicsináljanak a románok és szlovákok saját földedről, cserébe lehetsz másodrendű EU állampolgár, mi megtűrünk cselédnek" . Ez a gyűlölet vetése ebben a formában.

      Ez előbb utóbb olyan biztonsági rés, amit a keleti hatalmak ki tudnak használni. Nem tudom, olvastad e katona- politikai szakértő Demkó Attila nagyon jó könyvét, a " Máglyatűz" -et, de kötelező olvasmány- az ukrajnai inváziót is előre jelezte!!!

      Na ennyit a magyar néplélek kapcsán.

      Ami a Nyugat és Ukrajna kapcsolatát illeti: lehet hogy föl fogsz háborodni, de a Naftali Benett interjú fényében azt gondolom- maszatolás nélkül, -hogy a Nyugat , konkrétan az angolszász hatalmak- egy nagyon cinikus és nyugodtan mondhatjuk hogy gonosz birodalmi játszmát űz Ukrajnában, amin maga Ukrajna csak veszíthet. Nem csak az oroszok gondolják ezt birodalmi háborúnak.

      Benett elmondása szeriezt egy évvel ezelőtt, a kijevi és hosztomeli hatalmas kudarc után, az orosz vezetést meglepő erős és gyors szankciók mellett, az orosz politikai elit a gyors békekötésben lett érdekelt.

      Izraeli közvetítéssel körvonalazódott egy kompromisszum: az oroszok visszavonulnak a 2022.02.23 előtti vonalakra, cserébe Ukrajna semleges marad, lemond a NATO csatlakozás álmáról, de közeledhet az EU-hoz,- míg de Facto az ukrán identitást elutasító , (sőt gyűlölő) szakadár köztársaságok orosz annexió alá kerülnek, a Krím is marad orosz.

      Ezzel mindenki jól járt volna, de Benett elmondása szerint : Boris Johnson és az USA megmondta Zelenszkij-nek, akkor a Nyugat nem fogja védeni és garantálni Ukrajna határait.

      Azaz : a Kína elleni amerikai háborús készülődés előkészítése miatt (ami teljesen NYÍLTAN folyik, mielőtt az alusisakos konteóhívő szerepébe raksz ) belekényszerítették Ukrajnát az orosz darálóba.
      Az eredmény borítékolható: Ukrajna tönkre fog menni, a lakosság fele emigrál, és százezeres fiatal tömegek halnak meg a frontok poklában.

      A végén marad egy lepukkant , bukott állam, kongói szintű egy főre eső GDP-vel- ne feledjük, hogy a háború előtt is 5 Szubszaharai ország egy főre jutó GDP-je volt magasabb, mint az ukrán!!!

      Ami pedig tényleg a " legszebb" az egészben, az angolszász tortadísz : KEVESEBB területtel fejezi be Ukrajna az " ukránok megsegítésére vívott morális kereszteshadjáeatot a gonosz őrült Putyler ellen " mintha tavaly kompromisszumot köt. Ugyanis az amerikai egyesített vezérkar analízise szerint sem valószínű, hogy az oroszokat ki lehet szorítani Ukrajna területéről....

      Több százezer ember hal meg az amerikai palagázért és hogy Oroszország gyengébb szövetségese legyen Kínának.
      De ami nagyon fontos különbség az amerikai és az ukrán érdekek között: az amerikai politika nem akarja teljesen meggyengíteni Oroszországot, mert akkor Kína túlságosan is engedelmes bábja lenne..

      Úgyhogy simán úgy járhat Ukrajna, mint a bosnyákok: az amcsik nem fogják nagyon meggyengíteni az agresszort, és így végső soron rosszabbul jár a nyugati sugallatok miatt a háborút tovább folytató megtámadott fél, mintha kompromisszumot köt egy évvel korábban. Az megvan, hogy Srebrenica ma a boszniai Szerb Köztársaság része, sőt szerb többsége van- ami kizárólag a népirtás eredménye ?!?

      Sajnos a " fölháborító" kommentem csupa megtalálható nyugati tábornoki és politikai közlésre, és a boszniai tapasztalatokra épült. Sorry.

      Iszonyat az egész.

      Törlés
  6. Javítás: Victoria Nuland. Biztos hogy van még elírás... bocsánat. Cypriánus

    VálaszTörlés
  7. Nemrég rábukkantam egy facebook posztra, aminek a címe igen tanulságos és számomra igen jól összefoglalja a gönosz látószöge[ke]t:
    "A vérszivattyú esete az agymosógéppel"
    https://www.facebook.com/robert.c.castel/posts/pfbid0325UNF46aHjqtfuau6s6k9TaB669aLMQhrfw6dJJMY2TT26kPL64Nq4E6e8MXPbs

    VálaszTörlés

Megmondhatod te is... de kérlek, NE tedd névtelenül!
(A szerző a beírt kommentek közül bármelyiket előzetes figyelmeztetés és minden magyarázat nélkül törölheti. Kommentedben ne használj túl sok hivatkozást, mert a rendszer automatikusan moderál!)