2023. november 25., szombat

A malmok bolygója és ilyenek - Pajor Tamással beszélgettem

Gyönyörű magyar nyelvünk hétköznapi használatából is jól tudjuk, hogy egy-egy szónak adott esetben több jelentése van. Hát még ha olyan valaki szájából jönnek a szavak, mint Pajor Tamás, aki egész életében csiszolta és meglehetősen tökélyre is fejlesztette saját szóhasználatát. Persze nem ezért érdekes ember Tamás - és hogy valójában miért, az kiderül a vele készült beszélgetésből.

Persze sietve hozzáteszem: ezeknek a podcastoknak nem az a deklarált céljuk, hogy életút-interjúként funkcionáljanak. Nem azért ülök le és beszélgetek a szereplőkkel, hogy egy tablót adjak a karrierjükről, az életeseményeikről, a biográfiájukról. Sokkal inkább témák köré csoportosulnak a diskurzusok - ám Pajor Tamás esetében még ez sem sikerült túl világosra. Az első negyedóra inkább egy szabad gondolatáramlásnak tűnik az egyházról, a farizeusi légkörről, és az istenélményekről. Aztán később persze előkerülnek a dalszövegek, Tamás többször is betol egy-egy remek és frappáns rímcsomagot, az egész pedig kiköt az apokalipszisnél, nyakonöntve egy freestyle-befejezéssel.

Bevallom őszintén, Pajor Tamás munkásságát sok-sok éve követem. Nekem tökmindegy volt, hogy az Ámen tagjaként sziporkázik vagy szólóban készít lemezeket - mindegyik zseniális gondolatokat sorjázott. Nem is tudok egy-egy dalt kiemelni, de azért a Lesz mégis, az Őrizd a lángost, a Tv-terror vagy a Vissza a gyökerekhez mind-mind nagyon jó dalok. Ami pedig elképesztően fontos számomra, hogy Tamás olyan témákról is tudott zenés gondolatokat írni, amelyek nem azok a "tipikus keresztény" vagy "gyülis" slágerek. A Rosenberg Dani a legjobb holokauszt-dal, a Te voltál a télapó arról beszél, hogyan szereti valaki az édesapját, vagy a legújabb Világot cserélek, ami a zajló orosz-ukrán háború borzalmát és a nyugat kétszínűségét hozza.

Pajor Tamás unikális pont a magyar keresztény könnyűzenében, ez az igazság. Nagyon sajnálom, hogy miközben dömpingszerűen árad a végtelenül egyforma dicsőítés, amit nagykanállal fogyasztanak az emberek, az ilyen különleges falatokra sokkal kisebb igény jelentkezik. 

Beszélgetésem Tamással itt megnézhető:



5 megjegyzés :

  1. volt lábnövesztés vagy hasonló? benny hinn?

    VálaszTörlés
  2. Az egyik legördögibb szekta (HitGyüli) oszlopos tagja a Pajor. Ezt az embert messzire kerülni kellene és nem beszélgetni vele.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. mi az, hogy szekta? amit a társadalom nem ismer el? de hát a katolikus egyház ördögibb, mint a hitgyülekte, a társadalom mégis elismeri... mindig is furcsálltam amikor magukat keresztényeknek tartók "szektásoznak"... a világ szemében jézus is szektás...

      Törlés
    2. Egyetértünk, a katol.egyház az egyik legördögibb maffia egyház-szekta ami létezik.
      A HGY egy okkult hely, tele hamistanokkal és varázslásokkal, NS 1 személyes vezetése és uralkodása se biblikus, a sok csalásról, lopásról már nem is beszélve. A politizálása, a mindenkori hatalomhoz való dörgölése is elég beszédes. Olvass bele Fesz van, Fesz lesz be és látni fogod, de van sok csoport, gyülekezet akik már ott hagyták a HGY-t és beszámolnak a sok visszáságról ami ott megy.
      Szekta elven müködik. A vezér amit mond az az igaz, azt kell csinálni, és aki ellene beszél azt kicsinálják stb.

      Törlés
    3. De bocsi, aszem te sokkal jobban tudod mi a probléma a HGY-vel :)

      Törlés

Megmondhatod te is... de kérlek, NE tedd névtelenül!
(A szerző a beírt kommentek közül bármelyiket előzetes figyelmeztetés és minden magyarázat nélkül törölheti. Kommentedben ne használj túl sok hivatkozást, mert a rendszer automatikusan moderál!)