2024. szeptember 6., péntek

Jobbfácán

"Megint egy meleg pap" - akartam adni ezt a címet, de rájöttem, hogy ez botorság volna. Nem elég clickbait, az olvasók talán átlépnek majd, senkinek a szeme se rezdül, mert nincs semmi érdekes abban, hogy egy katolikus atyáról kiderült, miközben ekézte a melegeket, maga is homoszexuális. Ráadásul, ennél sokkal többről van itt szó.

Torkomon akadt egy almacsutka. Nem találok szavakat. Na jól van, valahogy muszáj elkezdeni, csak nehéz máshogy fogalmazni: Bese Gergő atya, dunavecsei plébános olyannak tűnik, mint aki felfelé sikít a hullámvasúton. Valahogy fordítva van bekötve. Csinál egy csomó mindent, ami összeférhetetlen a hivatásával, és ahelyett, hogy hat réteg föld alá temetné, próbálná az éj leple alatt tartani, inkább a nyilvánosság fényébe helyezi. Elképesztő, de van ilyen.

Nem arra gondolok most, hogy a kormány szekértolója, aki a szószékről megmondja a frankót, kire kell szavazni és kire nem. Hát ilyet láttunk már: propagandapap. Van belőlük itt is, ott is. Élő szövet a belső fémvázon: csak azt teszi, amire programozták. Lapozzunk!

Őszintén szólva én már azon sem lepődök meg, hogy meleg. Majd leboltolja a Jóistennel - ha másként nem megy. Más kérdés, hogy ez már elvileg homlokegyenest szembeáll papi hivatásával, a katolikus hittel és teológiával, de meglepetést biztosan nem okoz. Tulajdonképpen még az sem, hogy miközben meleg, képes ekézni az LMBTQ-propagandát vagy nekimegy Hodász Andrásnak, aki nyíltan felvállalta saját másságát. Ezt a képmutatást is ismerjük, nincs benne újdonság.

Végül pedig azon sem lepődök meg, hogy már egy egész aktát vezettek róla, mire a tevékenysége a felszínre került. Az az egyház, amelyik képes pedofil papokat áthelyezni és tologatni egyik plébániáról a másikra, úgy vélekedik, mintha az Isten háta mögött lenne - vagyis olyan helyen, ahol következmények nélkül lehet gyűjteni a botlásokat, hiszen ezt Odafent senki nem veszi majd észre.

Nem azt mondom, hogy a fentiek jó dolgok, csak annyit, hogy nem meglepők.

Ami viszont újdonság - mármint ha igaz -, hogy Bese atya homoszexuális kalandjait rögzítették is, ami felkerült bizonyos meleg-pornóoldalakra. Vagyis az atya olyasféle melegpartikon vett részt, ahol számolnia kellett ezzel az eshetőséggel és a hírforrások szerint pontosan ez történt. Valahol tehát a Szájer-ügy egyházi különkiadásáról beszélünk, ereszen csúszás nélkül, viszont megfelelő hozzáféréssel a kíváncsi szemek számára.

Bocsánatot kérek az érzékenyebb olvasóktól, de ez már olyan szintű dolog, mintha Bese atyát különórákra vitték volna hülyeségből! Ha meleg vagy, pap vagy, nem bírod féken tartani a szexuális vágyaidat, ráadásul egy konzervatív jobboldalhoz kötöd magad, aki rendszeresen felszólal a közbeszédben a melegség ellen, legalább diszkrét lennél! Valahogy úgy oldanád meg a dolgaidat, hogy azt ne rögzíthessék kamerával, ne tehessék ki bizonyos kirakatokba, ne kapjon olyasféle publicitást, ami aztán nemcsak rád, de az általad képviselt közösségekre is keményen visszaüthet. Bese atya a lovak közé dobta a gyeplőt, és ment az ösztönei után - láthatóan kevéssé izgatta mekkora rombolást okozhat mindez a környezetében. De akkor ezek szerint abban is képmutató volt, hogy nem szerette annyira a politikai közösségét, hogy ne kockáztassa annak jó hírét. Nehéz másra következtetni.

A többit meg tudjuk. Sajnos megint az lesz ebből, hogy "ilyen az egyház" és "ilyenek a konzervatívok", meg "minden pap csaló és szélhámos" és különben is "aki a melegek ellen beszél, az látens homoszexuális". Elárulom, máris van olyan ismerősöm, aki elkezdte az ehhez hasonló üzeneteket szórni az interneten: hogy egyetlen egyházi személyben sem lehet megbízni - ami persze így rám is vonatkozik, hiszen az egyházban többféle funkcióban is dolgozom. Tudjuk persze, hogy ez túlzás, hogy vannak azért papok, akik tényleg azok, akiknek látszanak, és vannak megbízható, kedves, valódi szolgálók az egyházban. Állítom, mert tudom, hogy ők vannak többségben. Viszont ők nem szerepelnek a nagypolitikában, nem áldják meg miniszterelnökök irodáját, nem villantanak nagyot hazugságot ontó propagandistákkal. Hanem csak ahogyan vannak, teszik a dolgukat. 

No meg leírhatom, de a hangom gyenge hozzá, hogy itt akkor sem politikai ügyről van szó, ha Bese atya történetesen kötődik a jobboldalhoz, illetve pontosabban a kormányhoz. Ez alapvetően erkölcsi-egyházi-teológiai ügy, és persze Bese személyes bukása, ami ettől függetlenül megint nagyobb körben pusztít, mint amire szükség lenne. Édes Istenem, irgalmazz kérlek!

16 megjegyzés :

  1. Sokkal jobb lenne, ha nem lennének ilyen ügyek, de ha már vannak: a keresztény ember nem a másik keresztényt követi, hanem azt, Akit mind együtt követnek. Illetve igyekeznek követni. Ez lényegi különbség, mivel van egy közös, külső viszonyítási pont, és a követésre is csupán TÖREKEDNEK.
    Tehát nem az van, hogy "ismerek egy hülye buddhistát, miatta nekem hülyeség a buddhizmus". Hanem hogy van egy tanítás, amit mind igyekszünk minél nagyobb mértékben életre váltani, és sajnos, változó sikerrel.
    Még egy szempont: Böjte Csaba és Pál Feri sok nem hívő számára is példakép, vagy legalább szimpatikus, viszont a hatásukra nem lett tömeges megtérés. Következtetés: nem okos dolog ateista lájkokért stréberkedni, rossz közönségnek angyali előadást tartani - semmi jó nem sül ki belőle.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Egy keresztény szerintem sem egy másik keresztényt kell kövessen, noha azért Pál több helyen ír arról, hogy "legyetek az én követőim" - persze csak azért, hogy lássák, ő hogyan követi Krisztust. De az ember ebből a folyamatból ezek szerint mégsem hagyható ki teljesen. Ráadásul, itt egy atyáról beszélünk: a katolikus egyház ezzel a titulussal pont azt akarja sugallni, hogy egy pap olyan kell legyen, mint egy közösség szellemi iránymutatója, gondviselője, példaképe.
      Nem lehet tehát annyit mondani, hogy "hát ez van, ne figyeljünk rá, hanem kövessük Istent". Szó sincs erről. Aki elöl megy, vezető, tekintélyszemély, tanító, stb... a Szentírás szerint súlyosabb ítélet alá esik a többieknél, mert a szerepe és befolyása is súlyosabb. Így van ez jól.
      Böjt Csaba szerintem mostanság nem annyira példakép, inkább az elmúlt idők botránya alapján egy elhasalt figura, aki saját, egyébként értékes tevékenységét is részben lerombolta az intézményéhez köthető botrányok miatt. (Pál Ferivel viszont egyetértek!)

      Törlés
    2. Tulajdonképpen miért is kellett felfüggeszteni?
      Ha belegondolunk, implicit elvárás egy pappal szemben, hogy
      1. nemi élete ne legyen
      2. a nemi kísértései pedig heteró természetűek legyenek
      Egyetértetek?

      Törlés
    3. Pontosabban az várható el vele szemben, hogy a nemi kísértéseinek ellenálljon. Az irányultság irreleváns, ha a vágyát nem éli ki. Ennek a fazonnak a melegsége pusztán látszatbotrány. A szemétsége és aljassága abban áll, hogy átverte a híveket, és tette ezt sok éven keresztül, mindennap meghozva ugyanazt a döntést: "Ma is átverem őket".

      Törlés
  2. Bese Gergőről akkor hallottam, amikor két éve nálunk járt Norvégiában, Osloban tartott szentmisét. Hazatérte után pedig egy olyan lejárató cikket írt az országról, amelyben ekézett mindent, amit neki ekéznie kellett, az LMBTQ embereket sem kihagyva. Amikor tegnap olvastam róla a hírt, hogy ő maga is meleg, akkor az volt az első gondolatom, hogy borzasztó lehet az embernek önmagát szembeköpve élnie. Évek, évtizedek terápiás munkája lesz neki ezt feldolgoznia.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem lepődök meg. És igen, nem is értem hogyan volt képes eddig elviselni azt a kognitív disszonanciát, amivel mindez együtt jár: hogy pap, miközben férfiakkal létesít intim viszonyt, közben pedig ekézi a melegeket. Ez halmozottan megbetegítő lehetett. Az általa menedzselt gyülekezet is remek állapotban van gondolom...

      Törlés
    2. "borzasztó lehet az embernek önmagát szembeköpve élnie." Akkor ő egy áldozat? Kinek az áldozata? Ő azt állítja, hogy Isten rendelte mindezt el. Nemhogy aljas az ürge, még az úgynevezett "hite" is primitív. És ha ő áldozat, mik a gyülekezete tagjai? Inkább úgy fest a dolog, hogy egzisztenciális célokra használta az egyházat, ott élt és evett kényelmesen, érdemi munkát nem végzett, és közben hódolt Isten-adta szenvedélyének Istentől elrendelt módon. Ezt mind kiszámította, esze ágában sem volt magát szembeköpnie. Ezt úgy hívják, gazemberség. A melegség csupán egy apró mozzanat ebben az egészben.

      Törlés
    3. Frederic Martel könyve, A Vatikán kínos titkai, az egyház eddig nagy buzgósággal titkolt oldalát tárja fel. Kideríti, hogy jelenleg a Vatikánon belül található a világ egyik legnagyobb homoszexuális közössége. A francia szerző négy éven át, a pápa vendégeként, belülről követte a Vatikán életét és nyomozást folytatott több mint harminc országban. Több tucat bíborossal beszélgetett, több száz püspökkel és pappal találkozott. Arra a következtetésre jutott, hogy a papi szemináriumoktól a Vatikánig felépülő rendszert egyszerre jellemzi homoszexuális kettős életvitel és a legradikálisabb homofóbia. A katolikus egyház Martel állítása szerint mélyen skizofrén: minél nyíltabban homofób a rendszer képviselője a társadalom előtt, annál valószínűbb, hogy a magánéletében homoszexuális.

      Törlés
    4. Péter, amit ideírtál, nem tartalmaz érdemi információt, viszont alkalmas a valós probléma eltorzítására. Legalább annyian vannak/lehetnek a hetero vágyaikkal jól-rosszul megküzdő papok is a katolikus egyház berkeiben, ami pont ennyire "mélyen skizofrénné" teszi az egyházat, mint amiről a nevezett szerző ír. Eddigi kommunikációid alapján elég jól látható, hogy valamilyen nyomós ok folytán abban vagy érdekelt, hogy túldimenzionáld és hamisan súlyozd a homoszexualitás versus egyház/kereszténység problémát. Fentebb ehhez kapcsolódan válaszoltam Vértes László kommentjére.

      Törlés
    5. Gyuri, persze az is lehet, hogy kicsit figyelmetlen vagy. Válaszomat Boros Judit hozzászólása alatt írtam, és üzenete az, hogy Bese éppen úgy viselkedik, mint a vatikáni meleg bíborosok: minél nyíltabban homofób a társadalom előtt, annál valószínűbb, hogy a magánéletében homoszexuális.
      Semmit sem dimenzionáltam és semmit sem súlyoztam, csupán leírtam, hogy mi található a könyvben, ami egyébként a pápa ajánlásával jelent meg.

      Törlés
    6. "minél nyíltabban homofób a társadalom előtt, annál valószínűbb, hogy a magánéletében homoszexuális" Ezek a vatikáni meleg bíborosok, ha így konkrétan nevesíti őket a szerző, nem skizofrének, hanem simán szélhámos gazfickók. Egzisztenciális okból maradnak az egyházban, esznek, isznak, alszanak, kényelemben, biztonságban, az átlagnál jóval jobb körülmények között, és élnek vágyaik szerint. Ezért hamis és torzító homoszexuális problémáról beszélni. Nem "nyíltan homofóbok", csak úgy tesznek. Lesipuskás érdekemberek, akik kihozzák a maximumot az életadta lehetőségeikből. Mi a bizonyíték arra hogy Bese és társai aljasok, és nem szegény beteg "skizofrének", lelkiismereti tipródástól elgyötört esendő emberek? Az, hogy kiugorhatnának, és élhetnének becsületes homoszexuálisokként, mint tette azt Hodász. Ez így véleméynem szerint rendben lenne. Mit gondolsz erről, Péter?

      Törlés
    7. Na, ebben egyetértünk! Még ennél is nagyobb probléma, hogy a romlott, cinikus és hazug fidesz rendszer vonzza ezeket az alakokat. Bese ennek a rendszernek volt a klerikális jobbkeze, sztárpapja, egészen eddig.

      Törlés
    8. Köszönöm a korrekt válaszodat, Péter. Én a hír előtt azt sem tudtam, hogy ez a fickó a világon van.

      Törlés
    9. Pedig egészen eddig gyakran szerepelt a kormányközeli sajtóban. Most persze menekülnek tőle mintha leprás lenne. Ő szentelte meg többször is Orbán irodáit, a kormányközeli médiák irodáit, habzó szájjal rohant neki Hodásznak, a melegeknek, Gyurcsánynak, Karácsonynak, és még sorolhatnám hosszasan.
      Most, hogy melegrekordot döntött a NER-ben, úgy tesznek, mintha Bese nem is létezne. Pánikszerűen törlik az ölelgetős fotókat.

      Törlés
  3. Ez a Bese nevű figura elég súlytalan alaknak tűnik. Nem érdemes intelligens elemzést pazarolni rá.

    VálaszTörlés
  4. Kövi György voltam, de a telefonomról

    VálaszTörlés

Megmondhatod te is... de kérlek, NE tedd névtelenül!
(A szerző a beírt kommentek közül bármelyiket előzetes figyelmeztetés és minden magyarázat nélkül törölheti. Kommentedben ne használj túl sok hivatkozást, mert a rendszer automatikusan moderál!)