2024. szeptember 11., szerda

Belső megújulás?

A Bese Gergő atya körüli porfelhő elképesztően sokféle kérdést, véleményt, gondolatot felkavart, kezdve az egész mögött meghúzódó politikai szálakkal, a kognitív disszonancia feldolgozásának kérdésével, vagy éppen a látens homoszexuális viselkedés mibenlétével. Nem akarok, mert nem is tudok mindennel foglalkozni, amit ez az ügy érint, de megütötte a fülemet egy immáron többször visszatérő gondolat, ami a történtek kapcsán a katolikus egyház megújulásáról szól.

Ha optikai illúziót szeretnénk látni, nem kell bűvésznek lennünk, és különösebb erőfeszítésre sincs igazán szükség. A hétköznapi valóságunkban számos olyan dologgal találkozhatunk, ami nem pontosan az, aminek látszik. Vegyünk egy rendkívül primitív példát: tessék bedobni egy ceruzát egy pohár vízbe, és máris kész az illúzió. A ceruza a vízben úgy néz ki, mintha eltört volna - ez a vizuális élményünk vele kapcsolatban -, holott  tudjuk, hogy semmi baja. Nyilván komolyabb mentális erőfeszítést nem igényel felismerni a látvány mögötti valóságot.

Bese Gergő sztorija, ami még mindig előkerül a napi hírekben (a botrány remélhető politikai haszna miatt) nem illúzió, hanem pontosan az, aminek látszik: egy álságos pap, aki élesen kritizálta a homoszexuálisokat, maga is homoszexuális, most pedig lebukott, ő maga is elismerte a történteket, a pozíciójából pedig elmozdították. Az illúzió viszont a történtek egyfajta értelmezése, amit most már több alkalommal is hallottam emberektől.

Egyesek ugyanis úgy vélik, hogy Bese felfüggesztése és eltávolítása annak bizonyítéka, hogy alapos reform és belső megújulás zajlik a katolikus egyházban. Sőt, olyan is akadt, aki szerint valójában egy tisztulni vágyó egyház akciója volt az egész botrány! Ezt támaszthatja alá az is, hogy Besével szinte egy időben két másik pap is lebukott - igaz, ők pedofília vádjával. Egyszóval úgy nézhet ki az avatatlan szemnek, hogy a katolikus egyház végre megelégelte a dolgokat: most aztán igazán elkezdték kiszórni azokat a klerikális személyeket, akik nem felelnek meg a biblikus felfogásnak, az egyház hitelveinek és erkölcsi követelményeinek! Miután a katolikus egyház rengeteg hívet veszített az elmúlt években, krónikus paphiánnyal küzd és alapos hitelvesztést kénytelen elkönyvelni, a sarkára állt és bár megkésve, de cselekvésre szánta el magát! Persze Bese Gergő ettől még tényleg megtette, amivel vádolják - de a lényeg mégis az, hogy itt az egyház megtisztulásának lehetünk szemtanúi. Így szól az értelmezés. Megtisztulás, megújulás, megváltozás. Vagy mégsem az?

Szerintem nem. Szerintem ez csak egy vízbe dobott ceruza.

Sajnos nem dicsekedhetek azzal, hogy amióta megszülettem, bármelyik felekezet megújulásának, felébredésének, alapvető változásának lettem volna tanúja. De a Szentírásból, az egyháztörténetből és saját felekezetem (a pünkösdi mozgalom) emlékeiből azért tudok ilyesmire példát mondani: amikor emberek tömegei valóban megtérnek, egész társadalmak tényleg megfordulnak, akár új felekezetek is alakulnak egy igazi reform nyomában. 

Tudom azt persze, és nem kívánom becsmérelni vagy alulértékelni, hogy Ferenc pápa próbál komoly változtatásokat eszközölni a katolicizmusban. Arról is tudok, hogy igenis vannak belső törekvések a katolikus egyház megújulására - ennek teológiáját most nem akarom kritika alá vonni. Abban viszont biztos vagyok, hogy Bese Gergő ügye nem tartozik ezek közé és nem is érdemes ezt az ábrándot táplálni magunkban.

Szögezzük le, hogy egy belső megújulás mindig a bűn felismeréséből és az attól való megundorodásból növi ki magát. Itt erről szó sem esett: Bese nem azért lépett hátra, mert egy szép reggel arra a felismerésre ébredt, hogy amit tesz az helytelen az Isten és az emberek szemében. Ha nem buktatják le belülről, valószínűleg a mai napig tenné, amit eddig tett. Kényszerhelyzetbe hozták, ennyi történt összesen. Legalább ilyen fontos, hogy amennyiben igaza van egyházi feletteseinek, még őket is meglepte, ami Beséről kiderült. Tehát nem arról beszélünk, hogy a tekintélyes egyházi vezetők mély bűnbánattal megértették, ez az egész így nem mehet tovább - sokkal inkább azt ismerték fel, hogy van egy vállalhatatlan figura a soraik között, aki mind a politika, mind az egyház számára ezután már csak terhet jelent - jó lenne tehát tőle minél gyorsabban megszabadulni. Ezt támasztja alá, hogy amint Besét kirúgták az állásából, láthatatlan emberré vált: törölték korábbi posztjai jó részét és alig-alig esett róla szó a kormányoldali sajtóban. Egy megújulásra törekvő egyház sose tenne ilyet: a bűn megvallása nem vezethet lapításhoz, hírzárlathoz, szájak befogásához. Végül pedig már arról is olvashatunk, hogy az egész lebuktatás mögött személyes szál húzódhat meg a háttérben - vagyis még csak nem is az egyház volt feltétlenül Bese kizárásának kezdeményezője.

Valahol persze megértem, hogy jobbnak és kedvesebbnek tűnik, ha a történteket egyfajta belső egyházi megújulásként és megtisztulásként kommunikálják nekünk - de az érzéseink ellenére az egész továbbra is csak vízben elgörbült ceruza marad. Olyan értelemben persze a magyar katolikus egyház tényleg tisztább lett, hogy az elmúlt két napban három papját is felfüggesztette, akik erkölcsileg problémásnak tűntek. Az igazi megtisztuláshoz azonban sokkal-sokkal többre van szükség egyházjogi-politikai intézkedéseknél: a gondolkodásmód teljes megfordulására, ha úgy tetszik, szívbeli megbánásra, felismerésre, újrakalibrálásra, aminek őszintén szólva én nem igazán látom a meggyőző bizonyítékait. Nem akarok a szükségesnél keményebben fogalmazni, de a tékozló fiú csak akkor volt hajlandó megfordulni és hazamenni, amikor már az éhezés szélén állt, és a számára tisztátalan disznók eledeléből (szentjánoskenyér) sem akartak adni neki. Ez volt az a pont, ami a valódi belső megújulás motorjává vált és elvezetett ahhoz a belső fordulathoz, amit a bibliai narratíva megkapóan így fogalmaz meg: "ekkor magába szállt". A katolikus egyház még nem tart itt, nincs ennyire szorult helyzetben, még nem a léte múlik a megforduláson. Nem kívánom nekik, hogy így legyen, mindazonáltal a belső megújulás nem fog menni igazi krízishelyzet nélkül.

8 megjegyzés :

  1. Már csak azért sem lehet egyfajta katolikus megújulásról beszélni, mert állítólag Bábel Balázs érsek úr már tudott a kompromittáló felvételekről egy ideje, amikor is Bese atya maga tájékoztatta ezekről, csak finomított tálalásban, némi tereléssel, és az első reakció akkor az volt, hogy Érsek Úr csupán a közszerepléstől való átmeneti visszavonulása kérte az atyát, ami nem enged a megújulással kapcsolatos, forradalmi szándéka következtetni. Ráadásul ez a tűzoltás, azaz egyes nem éppen feddhetetlen egyházfiak elmozdítása olyan, mint amikor váratlan vendég jön, és a földön heverő limlom kupacot egy mesterien gyors lábmozgással betoljuk az ágy alá. Ha nem Gergő atyának hívják vagy Róbert atyának hívják, akkor majd hívják Sanyi atyának, de ez nem számít, majd jön a következő. "Minden változik, a lényeg nem." (Animal Cannibals)

    Hudák Zsoltné voltam.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tetszik ez az Animal Cannibals szöveg, elviszem magammal. :-) A kommenteddel is egyetértek.

      Törlés
  2. Sytka, a RKE altalanos szellemi allapotat es eszkatologia szerepet figyelembe veve, van-e barmi ertelme egy bibliai ertelemben vett megtisztulasrol beszelni? niemand

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Egyetértek, semmi értelme nem lenne. A katolikus egyház már a kezdetektől a sátán egyháza, tele van hamis tannal, bálványimádással, okkultizmussal stb. Sose volt és nem is lesz az igazi Krisztus teste. A jelenések könyve hamis prófétája is vsz. az akkori pápa lesz, aki majd felkeni a másik fenevadat, a világ vezetőjét és hatalmat ad neki.
      És mivel a többi egyházat is a pápa kontrollálja és felügyeli (pünkösdit is), így sajnos azok is az ördög egyházának tagjai. Igen, sajnos ez van, érdemes utána olvasgatni és kutatni.
      El kell ezeket hagyni, ki kell lépni belőle, hogy "ne legyetek részesei a bűneinek".
      Az igaz hívők már kiléptek vagy kifognak hamar, akiknek háborog a lelkük látván a sok gonoszságot és hamisságot.

      Ergo tök normális dolog, semmi meglepő, hogy a RKE tele van homokosokkal, pedofilokkal, hazugokkal, csalókkal, pénzimádókkal és hatalomvágyókkal. Tisztelet a csekély kivételnek, de azok is egy idő után kilépnek.

      Kis közösségek kellenek, titulusok nélkül, pénzimádat nélkül és követve tisztán a Krisztusi tanokat, mindenféle keresztény egyház fertőzései nélkül....

      Törlés
    2. Kedves niemand, nem nagyon van értelme. A bejegyzésben csak pedzegettem ezt, de most nem akartam belemenni a katolikus teológia (számomra) protestánsként nehezen értelmezhető dolgaiba.

      Törlés
  3. Sytka, nem kell megújulnia egy egyháznak ahhoz, hogy bizonyos káros dologtól most már tudatosan igyekeznek megszabadulni. Ebben, nagyon helyesen, szétválasztották a pedofília és a meleg papok kérdését, hisz a pedofília sokkal veszélyesebb, mint a homoszexualitás, ezért a pedofília visszaszorítása az egyházon belül sokkal sürgetőbb. Ferenc pápa, elsőként a Vatikán történetében, megváltoztatta a római katolikus egyház törvényeit, hogy kifejezetten büntethetővé tegye a kiskorúakkal szembeni szexuális visszaéléseket. Az új szabályok a szexuális visszaélést, a gyermekpornográfia birtoklását és a visszaélések eltussolását bűncselekménynek minősítik a vatikáni törvények szerint. Fontos, hogy a törvény azt a mérlegelési jogkört is megszüntette, amely korábban lehetővé tette magas rangú egyházi tisztviselők számára, hogy a papok védelme érdekében figyelmen kívül hagyják vagy eltussolják a visszaélésekkel kapcsolatos vádakat.

    Az új törvény több szakaszába is bele lehet kötni, de a szándék mindenképpen dicséretes. Ennek köszönhetően több országban is (pl. Írország, az USA, skandináv országok) proaktívvá vált az egyház a visszaélések feltárásában és büntetésében. Lehet, hogy ennek a folyamatnak a kezdete a Magyarországon felfüggesztett két pedofil pap esete is.

    A meleg papok elleni fellépés sokkal nehezebb, mivel, mint az Frederic Martel könyvéből, "A Vatikán kínos titkai"-ból megtudható, jelenleg a Vatikánon belül található a világ egyik legnagyobb homoszexuális közössége. Vizsgálataiból arra a következtetésre jutott, hogy a papi szemináriumoktól a Vatikánig felépülő rendszert egyszerre jellemzi homoszexuális kettős életvitel és a legradikálisabb homofóbia. Ez egyfajta skizofrén helyzetet teremt az egyházon belül: minél nyíltabban homofób a rendszer képviselője a társadalom előtt, annál valószínűbb, hogy a magánéletében homoszexuális. Ennek megszüntetése lehetetlennek tűnik a jelenlegi keretek között, ehhez tényleg egyházi megújulásra lenne szükség.

    Bese esete, egyikhez sem tartozik. Ő egy tünet csupán a mai, hazugságokra és jellemtelenségekre épülő magyar társadalomban.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Péter, ezekkel egyetértek. Szerintem sem haszontalan, sőt intézményes-erkölcsi szempontból előremutató az a tudatosság, amivel a katolikus egyház láthatóan próbálkozik. Én csak arra gondoltam, hogy az olyan fogalmak, mint a megújulás vagy az ébredés teológiai-vallási dimenziójú kifejezések. Ahhoz, hogy egy egyházra ezeket applikáljuk, teljesülnie kell bizonyos dolgoknak, amelyek itt nem láthatók. (És igen, Bese egy tünet inkább, ebben is osztom a véleményed.)

      Az ébredésről írtam már régen itt egy FAQ-t, lehet hogy az segít:
      Ébredés FAQ

      Törlés
    2. Valóban úgy szokott lenni, hogy ha valaki kemény nyilatkozatokat tesz egy témában, akkor a belső küzdelmét (is) vetíti ki.
      Az egyház megújulása viszont folyamatos és tapasztalható, csak azért nem feltűnő kifelé, mert 1 fekete bárány könnyedén eltakar 10 ezer fehéret.
      A kisegyházaknak meg savanyú a szőlő: ha ők az "igaziak", akkor ez nincs megbeszélve a közönyös világgal.

      Törlés

Megmondhatod te is... de kérlek, NE tedd névtelenül!
(A szerző a beírt kommentek közül bármelyiket előzetes figyelmeztetés és minden magyarázat nélkül törölheti. Kommentedben ne használj túl sok hivatkozást, mert a rendszer automatikusan moderál!)