2012. augusztus 31., péntek

Felszíni sérülés

Kép innen
Adásunkat megszakítjuk, hölgyek és urak, fiúk és lányok: fordulóponthoz érkezett a magyar filmgyártás. A hitgyüli maffiafilmet(!) forgatott Szeretetnepper címmel. Mivel a magyar keresztény filmezés nem létezik, a puszta ténynek is illene örülni, hogy valaki időt és energiát fordít egy ilyen alkotás létrehozására. Nem örülök. (Figyelem! Spoileres írás következik! Csak az olvassa, akit nem zavar ha a film cselekményét megismeri!)

Megírta a Hetek: igazi filmkülönlegességgel van dolgunk, mégpedig több szempontból. A Szeretetnepper ugyanis vulgaritás és pornográfia nélkül képes "erős hitelességgel bemutatni" a hazai alvilágot. Oldjuk meg saruinkat és hajtsunk fejet: ilyesmire eddig valóban senki nem volt képes. Csakugyan erősen hitelesnek tűnik egy olyan mozi, ami az alvilágot vulgaritás és szexualitás nélkül mutatja be. (A hülye amerikai filmesek mit sem tudnak erről, szóval ott még káromkodnak és prostikat is futtatnak néha a buta gengszterek). Filmtörténeti események peregnek a szemünk előtt, hiszen a dolog pont olyan, mint második világháborús eposzt forgatni fegyverropogás és vér nélkül. Mindenképpen unikális a maga nemében.

Node ne akadjunk fenn ezen az apróságon, amikor fennakadhatunk egy másikon is. A lap szerint a Szeretetnepper ugyanis rendelkezik egy ugyancsak egyedi, soha nem látott tulajdonsággal: a történetben a jó szereplő feláldozza magát a rosszért, az ártatlan vére folyik a bűnösért. Ez már a második alkalom, amikor kihúzzuk magunkat és elismerően csettintünk a végletekig csiszolt forgatókönyv miatt, hiszen a mozi világában még csak hasonló esetről sem tudunk. Keresztény filmben az "ártatlant adni a bűnösért" pedig feltétlenül meglepő fordulat!

A film története egy testvérpárról szól, egyikük maffiavezér, másikuk lelkész. Szerencsére a készítők gondoltak arra, hogy a film nézői képtelenek különbséget tenni jó és rossz között, ezért a karakterek egydimenziósak és laposak, mint a polip feneke. Rántsuk le a leplet, áruljuk el melyiküket honnan lehet felismerni: a maffiavezér bunkón beszél, bunkón viselkedik, és minden gesztusa bunkó. Még véletlenül sem tesz semmi pozitívat - azokkal sem, akik a saját köreihez tartoznak. A lelkész pedig csupa önzetlenség, lemondás és tisztelet. El sem hinnénk neki, ha kiderülne, képes hibát elkövetni: azon a ponton odaveszne az életszerűség és a Gesztesi Károly színművészünk szerinti "magyar valóság", amit ez a film állítólag bemutat. Az életszerűséget pedig az olyan mondatok, mint az "Ön munkájáról már nagyon sokat hallottam" vagy , "Miért kell nekem mindig utánatok takarítani?" tovább fokozzák.

Némileg ugyan érthetetlen, hogy a film végén - kiszámíthatatlan fordulat következik! - Jézushoz megtérő maffiavezér boldogan éli életét és friss lelkiismerete nem vezeti el addig, hogy előéletéért vállalva a felelősséget feladja magát (miközben ártatlan bátyját miatta kivégzik), de az életszerűségbe ez még nyilván belefért a készítőknek. Akik közül az operatőr, a zeneszerző és a vágó egyébként valóban jó munkát végzett.

Sokat sírdogáltunk már arról, hogy a keresztény filmek milyen didaktikusak, vérszegények és klisészerűek. Nekem már nincs kedvem felrakni ezt a régi lemezt. Mindenesetre ameddig hívő körökben képtelenek vagyunk megszabadulni attól a szubkultúránkat szorongató mítosztól, miszerint a "keresztény film" a szereplők megtérésétől, a Biblia és Jézus direkt emlegetésétől és az egyházi vonatkozásoktól lesz keresztény, addig nem látom esélyét a változásnak. Nem baj, jöhetnek a kövekből fiak: majd a világ csinál olyan filmeket, amik általunk is vallott értékeket népszerűsítenek.

(A filmet megtekintheted ezen az oldalon.)

15 megjegyzés :

  1. Az ún.keresztyén filmek nem érik el hollywoodi B
    kategóriás filmek szintjén sem.Megnéztem egy
    néhányat,laposak,sztereotíp mondanivalóval,B kategóriás színészekkel.Rám három "világi"
    film sokkal nagyobb hatást gyakorolt mint ezek
    a keresztyén filmek és sokkal mélyebben tárgyaltak
    dolgokat amelyek kötődnek e keresztéynséghez:
    1.Elmer Gentry 1960-ból Burt Lancasterral
    2.Leap of faith Steve Martinnal
    3.Colour Purple(Bíborszín)Steven Spielberg
    filmje.
    Különösen az első két film beszél egy komoly
    dologról:a vallásos szélhámosok működése.
    Ilyen szintű filmeket képtelenek produkálni az
    ún.keresztyén filmek alkot

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A Ben-Hur szerintem nem B kategóriás. Vagy ha igen akkor a filmek 99,99% az.

      Törlés
    2. A Ben Hur keresztény tartalommal rendelkező film, de tudtommal világiak készítették (nem egy adott egyház vagy gyülekezet állt mögötte, mint a manapság keresztény filmeknek nevezett alkotások mögött).

      Egyébként hadd tegyem még hozzá, hogy önmagában nincs azzal semmi gond, ha keresztények összállnak és egy amatőr filmet csinálnak, amatőr színészekkel (többségük ebben a filmben nem színész). De azért egy 30 perces kisfilmről olyanokat írni, hogy "magyar Keresztapa-film", "szinte dokumentumjellegű", "a főszereplő ijesztő hitelességgel" formálja meg karakterét, stb... Ilyen jelzőket még vérprofi és kimunkált filmek esetén is ritkán hall az ember. Önbizalomban nincs hiány.

      A történet legnagyobb baja szerintem egyébként az, hogy fél órában akar mindent elmondani. Két testvér élettörténete, faji kérdések, a halálbüntetés témája, az alvilág, a keresztény hit - mindegyik még egy másfél órás nagyfilmben is komoly kihívás lenne egy profi stábnak. Itt is ez történt: csak futólag érintik a témákat és egyszerre akarnak sokat megragadni, vagyis minden téma felszínes marad. Ezek közül szerintem csak az egyiket kellett volna kiválasztani, még úgy is szinte lehetetlen feladat harminc percben karakterfejlődést bemutatni és kerek történetet elmesélni.

      Törlés
    3. Hát igen. Kérdés mit tekintünk keresztény filmnek. Nálam a keresztény téma jelenti a keresztény filmet, nem pedig az hogy kizárólag keresztények készítik. Nem is hinném egyébként hogy létezik olyan film aminél a statisztától a rendezőig a biztonsági őrig mindenki keresztény. És ez fordítva is igaz szerintem. A Ben-Hur-nál pedig szerintem biztos sok keresztény közreműködött. (USA 50-es évek, szinte mindenki keresztény volt)

      Törlés
  2. " Nem baj, jöhetnek a kövekből fiak: majd a világ csinál olyan filmeket, amik általunk is vallott értékeket népszerűsítenek."
    VAlóban tudnék párat sorolni, de elsőre Eastwood kései filmjei jutottak eszembe. Gran Torino vége? Pedig az öreg csávó nem szűkölködött az obszcén kifejezések használatában... és mégis levágta mindenki, amikor elővette az öngyújtóját, hogy mit tett...

    VálaszTörlés
  3. " Nem baj, jöhetnek a kövekből fiak: majd a világ csinál olyan filmeket, amik általunk is vallott értékeket népszerűsítenek."
    VAlóban tudnék párat sorolni, de elsőre Eastwood kései filmjei jutottak eszembe. Gran Torino vége? Pedig az öreg csávó nem szűkölködött az obszcén kifejezések használatában... és mégis levágta mindenki, amikor elővette az öngyújtóját, hogy mit tett...

    VálaszTörlés
  4. Egyébként ajánlom mindenkinek ezt a témába vágó cikket:
    http://www.komment.hu/tartalom/20120622-isten-nem-szajbaragos-figura-mi-a-baj-a-kereszteny.html?SYSref=NONE&cmnt_page=1

    VálaszTörlés
  5. És mit szóltok a The Sunshine Limited c. filmhez? Nekem hatalmas meglepetés volt, hogy lehet egy egy szobában játszódó két és fél órás dráma ennyire mozgalmas és komoly üzenetet hordozó. A lezárást egy kérdőjellel oldották meg, ami szinté nem szokványos a teológiai témát boncolgató filmek esetében( főleg mi keresztények szeretjük megadni a helyes választ anélkül hogy hagynánk a nézőt gondolkozni)
    Látta valaki?

    VálaszTörlés
  6. És mit szóltok a The Sunshine Limited c. filmhez? Nekem hatalmas meglepetés volt, hogy lehet egy egy szobában játszódó két és fél órás dráma ennyire mozgalmas és komoly üzenetet hordozó. A lezárást egy kérdőjellel oldották meg, ami szinté nem szokványos a teológiai témát boncolgató filmek esetében( főleg mi keresztények szeretjük megadni a helyes választ anélkül hogy hagynánk a nézőt gondolkozni)
    Látta valaki?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szerintem főleg azért jó az a film, mert elég keményen beszélgetnek, nem mutyizzák el. Ki mernek mondani súlyos dolgokat, mindkét oldalon.

      Míg a magyarországi mulya-szocializmusban csak finomkodni szabad. Ha fel mersz tenni világnézeti kérdéseket - nem csak filmekben, hanem magánbeszélgetésben is - akkor te hülye vagy. Mert a normális ember a magyarok szerint nem foglalkozik ilyen "hülyeségekkel". Az a menő akinek nincs is világnézete. Még egy ateista se beszélhet a világnézetéről, akkora nagy brutál tabu ez itten a nagy magyar szocializmusban...

      Törlés
  7. Bocsi a duplázásért, ezennel az netkapcsolatra kenem.

    VálaszTörlés
  8. És most látom, hogy korábban téma volt. Ne haragudjatok, nem vagyok gyakorlott kommentelő:)

    VálaszTörlés
  9. Megnéztem a filmet, szerintem egyáltalán nem rossz vagy béna. Csak nem gengszerfilmként kell nézni. Kicsit allegorikus.

    VálaszTörlés
  10. Végre egy film, ami megfogott érzelmileg is. Nem körmönfont és nem primitív. Megmutatja, hogy van ég a fejem fölött! Köszi, sokkal jobban vagyok, mint a megnézés előtt!

    VálaszTörlés
  11. A Szeretetnepper egy bátor hazai kísérlet,ami ugyan tele van hibával, de mégis átsüt a fény a filmen, ami ritka magyar teljesítmény.
    Sytka, nem kell agyon savazni a kezdő filmeket, kell csinálni sokkal jobbat!
    Ja az már nagyobb mutatvány lenne? Inkább maradnál az ekézés nemes gyakorlatánál?

    VálaszTörlés

Megmondhatod te is... de kérlek, NE tedd névtelenül!
(A szerző a beírt kommentek közül bármelyiket előzetes figyelmeztetés és minden magyarázat nélkül törölheti. Kommentedben ne használj túl sok hivatkozást, mert a rendszer automatikusan moderál!)