2022. augusztus 3., szerda

A Biblia Jézusa, Jézus Bibliája

Magyarországon igazán nem ütközik semmiféle akadályba senki, ha Bibliát akar olvasni. A teljes szövegnek és kiexponáltan az Újszövetségnek már annyiféle verziója forog közkézen, hogy az ember néha nem is tud választani. Ehhez a bőséghez járult most hozzá az Ez Az A Nap által a fesztiválon ingyen osztogatott Jézus-Biblia is, ami számomra rendkívül pozitív csalódást okozott.

Nagy divat a tengerentúlon, hogy a Szentírásnak különféle magyarázatokkal ellátott, vagy specifikusan egy téma köré épített verzióját piacra dobják. Így tehát van kezdőknek szóló Biblia, pünkösdieknek szóló Biblia, fiataloknak szóló Biblia, katonai Biblia, motorosok Bibliája, kutyafüleszalámis Biblia - minden van, bárkinek, bármikor, bárhogyan. A nagy kérdés, mit lehet ehhez a terített asztalhoz még hozzátenni?

Nos, a magyar piaci kínálatot elnézve azon csodálkozom, hogy a Jézus-Biblia csak most érkezett meg hozzánk - persze egyébként sem túl régi kiadvány képezte a fordítás alapját. Magáról a bibliaszövegről nem kívánok túl sokat elmondani, hiszen a már jól ismert, revideált Károli fordítás teljesen befogadható és érthető változatát tartalmazza, piros betűvel kiemelve Jézus szavait. Az újdonságot nem ebből az irányból jelenti a kiadvány, hanem a szöveg köré felépített koncepció miatt. Azon túl, hogy kissé nehezen kezelhető a tokjából állandóan kicsúsztatandó könyv formátuma, kinézetre nagyon is pofás, klassz, jól lapozható termék.

A lényeg azonban az a teológiai szándék, ami a Jézus-Bibliát végső soron különlegessé teszi. Ez pedig egyszerűen annyi, hogy a Biblia összes könyvét Jézus személye köré építve mutatja be és magyarázza. A gyakorlat szintjén ez többnyire azt jelenti, hogy minden egyes bibliai könyv előtt van egy szép nyitóoldal egy remek fényképpel és egy mondattal, ami megpróbálja az adott könyv mondanivalóját Krisztus személyéhez kapcsolni. Kiemelve egy példát: Náhum könyve a kispróféták között is a kemény ítéleteket sorjázó textusok közé tartozik - a hozzá csatolt borítón pedig az szerepel, hogy Jézus volt, aki elhordozta az ítéletünket. Egyszerű ez, mint a százas szög - egy mondatban a lényeg. Az egyes könyveknek mindig van egy bevezető része, illetve külön oldalakon magyarázatok, kisebb blokkokban kommentárok - s ezekben is újra meg újra előkerül Krisztus személye az adott bibliai irat kontextusában. A szövegmagyarázatok színvonala egyébként elég jónak tűnik - mindenesetre sokkal-sokkal jobbnak, mint a közelmúltban kiadott Tűzbiblia keményen konzervatív és sok helyen emészthetetlen próbálkozásai.

Tehát akkor ismét, mindösszesen ennyi a varázslat: tegyük Jézust minden bibliai könyv mellé! Bizony ez az egyszerű ötlet remekül működik és annyira adja magát, hogy szinte hihetetlen, miért nem jutott eszébe már korábban bárkinek is egy ilyen Szentírást piacra dobni. Hiszen hányszor és hányszor hangoztatjuk, hogy bár térdig gázolhatunk a sokféle értelmezésben, végső soron a Biblia egésze Jézusra mutat, Róla szól, az Ő személyére akarja leginkább felhívni a figyelmet. Kézenfekvő tehát ilyen perspektívából tekinteni a szövegre, és szerencsénkre most már magyarul is forgathatóvá vált az erre építő Biblia.  

Bevallom őszintén, amióta a kezembe került, csak ezt vagyok hajlandó olvasni: ráadásul az "Ez Az A Nap!"-os srácoknak hála, teljesen ingyen juthattam hozzá a fesztivál lezárultával, ami még értékesebbé teszi számomra a kiadványt - mely egyébként 14.000 magyar forintba kerül annak, aki utólag szeretné megvásárolni. Nem szép dolog, hogy egy nappal a fesztivál után máris találkoztam olyanokkal, akik az ajándékként kapott példányukat árusították a weben - talán jobb lett volna, ha inkább elolvassák, mielőtt bizniszelni kezdenek vele...

0 megjegyzés :

Megjegyzés küldése

Megmondhatod te is... de kérlek, NE tedd névtelenül!
(A szerző a beírt kommentek közül bármelyiket előzetes figyelmeztetés és minden magyarázat nélkül törölheti. Kommentedben ne használj túl sok hivatkozást, mert a rendszer automatikusan moderál!)