2022. szeptember 28., szerda

Dzsihád krisztianizálva

Ha elmész harcolni és feláldozod magad, a paradicsomba kerülsz - mondja egy fanatikus muszlim terrorista. Ha elmész a keresztesháborúba, Isten megbocsátja a bűneid - mondta annak idején II. Orbán pápa. Ha elmész Ukrajnába és ott meghalsz, a bűneidtől megtisztultál - mondja a klub új tagja, Kirill pátriárka. Nahát, ez mind ugyanaz! - mondom erre én - és közben az arcom a kezembe temetem.

Kirill pátriárka, az orosz ortodox egyház feje nem érdemel meg egy hosszú blogbejegyzést, tehát igyekszem rövid lenni. Amióta ez a háború elkezdődött, jobban tudjuk ki ő valójában. Ez az ember beszélt arról, hogy az orosz-ukrán háború Isten akaratából történik, hogy ez valójában lelki-erkölcsi küzdelem, és most már azt is hozzátette - az éppen zajló tartalékos behívóprogram sűrűjében -, hogy meghalni orosz katonaként olyan önfeláldozás, ami bűntelenné teszi az embert. Csupán mellékesen jegyzem meg a tényt, hogy Magyarország "keresztény" kormánya Kirill pátriárka jó barátja, hiszen kiálltunk az eredetileg szegénységi fogadalmat tevő, ám időközben tetemes vagyont felhalmozó egyházfő mellett. A legújabb fejlemény egyébként az, hogy a "dohánymetropolita" gúnynévvel is illetett Kirill javaslatára a Magyar Ortodox Egyházmegye szeptember 13-án orosz kitüntetést adott Semjén Zsoltnak - egész pontosan a "Dicsőség és becsület" rend II. fokozatát. Ezért a miniszterelnök-helyettes nagyon hálás volt és ezt viszontválaszában ki is fejezte.

Ebben a tekintetben tehát kifújhatjuk a levegőt: jó a hangulat a terrorista-retorikát használó pátriárka és a magyar vezetés között. 

A dolog pikantériája azonban számomra most nem is annyira csak politikai, mintsem vallásfenomenológiai. A keresztény apologetika sokszor a nyakát törve próbálja bizonygatni, hogy a világvallásokra jellemző vonások tekintetében a mi hitünk különleges, nyugatiasabb, civilizáltabb más hitekhez képest. Így tesszük oda az asztalra elrettentő példaként az iszlám agressziót és magyarázzuk folyton, hogy nem szabad olyan embereket beengedni a "mi világunkba", akik a hithez durva fanatizmust kapcsolnak, s akik a boldog túlvilági ígéreteket az önfeláldozás eszmeiségével összekötik. A muszlim vallás fundamentalista szárnya pedig világosan alkalmazza ezt a taktikát: add oda az életed miközben az ellenségeidet pusztítod - és akkor tiéd lesz a Paradicsom. Természetesen az ilyen fanatikusok általában nem maguk mennek odaveszni, erre mindig másokat küldenek. Ahogy az amerikai humorista Artemis Ward mondta egyszer: "Már két unokatestvéremet adtam a háborúnak, és kész vagyok feláldozni a sógoromat is".

A kultúrember beteg elvakultságként regisztrálja magában az ilyesmit, ahogyan az is. Ám ha a "mi törzsünkhöz", vagyis a kereszténységhez tartozó prominens személyiség mond hasonlót, akkor jobb esetben csendben átlépi, rosszabb esetben még egyet is ért vele. Ahogy azt Magyarország teszi éppen: egyik kezével visszatolja a határon illegálisan belépni akaró, terroristagyanús elemeket, a másik kezével vállon veregeti Kirill pátriárkát, aki a muszlim fanatikusokra jellemző ígérgetésekkel terjeszt egy hamis ideológiát. A más törzsbeli hívőket korlátozni és kiszorítani kell, a saját törzsünkhöz tartozó, abszolút hasonló retorikával bíró személyiségeknek viszont küzdeni kell a vallásszabadságáért és még kitüntetést is el kell fogadni tőle.

Ugyanaz a vallási jelenség egyszer átok, másszor áldás. Hát nem érdekes? Nem, inkább iszonyú.

17 megjegyzés :

  1. az egyházak és papok 99%-a nem szólal fel kirill ellen. magyarul "egy akolba" tartoznak. nem lehet ezt kimagyarázni. igaz, ez az egész már tökmindegy, hiszen a protestáns egyházak is rég visszamentek róma alá, szóval semmit se várhatunk el tőlük se. farizeusok mind, mennek a pokolba, a legsúlyosabb ítélettel.

    VálaszTörlés
  2. van egy fótó amúgy amin a némethsándorjúdás együtt vigyorog az orosz fő-propagandistákkal. a hitgyüli leszedte már, de persze a net nem felejt :)
    nekem a bátyám egy hitgyülis fővezér, tanusítom, hogy a hamistanításaival a saját testvéreit is kicsinálja, ha érdekei úgy kívánják. némethsándorjúdás gyermeke.

    VálaszTörlés
  3. "a mi hitünk különleges, nyugatiasabb, civilizáltabb"
    - mint annak keleti változata. Tény, hogy a keleti keresztény egyház az állam része és kritikátlan kiszolgálója, és hogy ez nagyon komoly probléma. Mármint akkor, amikor az államapparátussal van probléma, mert az akadálytalanul átszűrődik a keleti egyházon.
    Ukrajna azonban állatorvosi ló, amelyen minden botcsinálta orvos esze és következetessége csődöt mond. Senki nem tudta még kitalálni, hogyan lehetne EGYSZERRE eltántorítani a támadástól az oroszokat, nem tenni tönkre közben Európát, és gondoskodni az ukrajnai kisebbségek jogainak védelméről. A nagyszájúak a háromból többnyire egyre sem tudnak működőképeset mondani. Lehetőleg az okoskodjon nagy mellénnyel az ügyről, akinek mindhárom feladatra van értelmes javaslata.
    És ne tévesszük szem elől, hogy a kormányunk évek óta próbálta jobb belátásra téríteni Ukrajnát a kisebbségek dolgában (tehát szájalás helyett érdemben dolgozott), az ukrán kormány viszont hajthatatlan maradt. Ugyan ez szerintem SEM közvetlen oka a támadásnak, nagyszerű ürügyet, ziccert adott rá. Ha az ukrán kormány értelmesen viselkedik, az egész háború elmarad (vagy gyengébb ürügyre kellene alapozni), az energia régi áron jönne, egész Európa nem fetrengene a földön. Mivel nem így történt, feltehető a kérdés, hogy Kirill kipellengérezése oszt-e vagy szoroz bárhol? (Pl. egy elképzelt kantiánus ítélőszék előtt.) Miután a tevét lenyeltük és gyomorgörcsökben vonaglunk tőle, a szúnyogot akarnánk kiszűrni?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. te valami elképesztően sötét ostobaságokat írsz ezen a blogon, folyamatosan...

      Törlés
    2. Érdekességként említem, hogy az Európa Tanács idén úgy döntött, hogy a kisebbségek helyzetét speciel most nem vizsgálja Ukrajnában, mert... nem aktuális.
      Ez sem egy túlzottan kantiánus lépés, itt is döccen a következetesség - ráadásul fordított az eredmény, mert Ukrajnának épp hogy most használna a kisebbségek ügyében az észre térés.

      Törlés
  4. breaking friss! kis grófó is megmondta:
    A római katolikus egyház és a hit gyülekezete EGY JÉZUST ÉS EGY ISTENT hisznek

    VálaszTörlés
  5. Szilágyi József2022. október 1. 11:17

    "Oly sok mindentől féltik a kereszténységet ma is. De a legtöbben a legfontosabbat mégis kihagyják. A kereszténységet leginkább magától kell félteni.
    Attól, hogyha közhelyes lesz. Attól, hogyha hatalmi harcok színtere lesz. Attól, ha mindig külsőségekre fogja, hogyha létszámában csökken. Attól, hogyha nem képes a ma élő emberek mai kérdéseire ma élő, releváns választ adni, az evangélium felszabadító erejéből táplálkozva. Attól, hogyha nem képes összefogni és az ökumenét komolyan venni...
    Van egy álmod?"
    Gáncs Tamás: Van egy újabb álmom - részlet (internetről, evangelikus hu)

    VálaszTörlés
  6. Szilágyi József2022. október 1. 11:32

    "Mindig súlyos veszélyeket rejt, ha az evangélium ügye a politikával keveredik. Ez mérhetetlen károkat okoz minden oldalon."
    Fabiny Tamás (internetről - evangelikus hu)

    VálaszTörlés
  7. Sziágyi József2022. október 1. 11:38

    "Egyértelmű, hogy válságban vagyunk. A világjárvány mindannyiunkat válságba sodort, de ne felejtsük el, hogy a válságból nem ugyanúgy jövünk ki: vagy jobbak, vagy rosszabbak leszünk."
    Ferenc pápa (internetről)

    VálaszTörlés
  8. Sytka, az előző posztjaidban sorra vetted az evolúciós modell eredményeit.
    Megfontolásra javasolom azt az előnyt is, hogy amennyiben önző egysejtűek és egyre több sejtűek leszármazottai vagyunk, nem azon kell folyton háborognunk, hogy elmaradunk légből kapott elvont ideáljainktól, hanem azon kellene ujjonganunk, hogy az életünk 5-10%-ában felül tudunk emelkedni a pőre önzés evolúciós szintjén.
    Ebben a posztodban tulajdonképpen azon botránkozol, hogy már megint elmaradunk egy légből kapott ideáltól...
    Kant az evolúciós modell előtt élt, értelemszerűen nem vehette figyelembe. Miközben levezette, hogy az 1+1=2 csak a fejünkben van, és nem a külvilágban, az etikájában mégis abból indul ki, hogy kozmikus ideák határozzák meg a kötelességeinket. Az ukrajnai helyzet kezelésére tett idealista kísérletek egy az egyben kantiánusak, ezért vallanak kudarcot. Akkor lesz esélyünk a béketeremtésre, ha evolúciós érdekekre hangolt megoldásokat dolgozunk ki. (Mielőtt rákérdezel, hogy jön ez a poszthoz: Kirill elítélése egy kantiánus kötelességetikai követelés.)

    VálaszTörlés
  9. Nem bántanám nagyon Kirillt. Briliáns elme (azt hiszem, amúgy pszichológus végzettsége is van), kimelkedő teológus, aki a remek prédikációival valójában segít a népnek elviselni a mindennapokat. Úgy látom őt, mint aki egy nagyon vékony vonalon halad, ahonnan muszáj kiszolgálnia az államot és a hívőket is. Annak alapján, amit hallottam és olvastam tőle, bizton állíthatom, hogy kitűnő emberrel van dolgunk. Nem ott élünk, ahol ő.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Gyuri, briliáns, kiemelkedő és kitűnő jelzőket használsz egy olyan személlyel kapcsolatban, aki KGB ügynök, háborús uszító, aki becsapja a halálba küldött 18-20 éves honfitársait, aki szegénységi fogadalma ellenére sokszoros milliárdos, magánrepülőkkel, hajókkal és palotákkal, akinek olajtól, alkoholtól és dohánytól bűzlik a keze, és most már vér is tapad hozzá. Ilyen egy morális egyházi vezető? Tényleg? Hova jutottál?

      Törlés
    2. Péter, amit írsz - a média alapján - akár igaz is lehet (maximum ennyi hitelt adhatunk a médiának). Én abból "jutottam ide", amit a saját fülemmel és szememmel leszűrtem. Ennek alapján a többi dolog irreleváns (már ha éppen úgy van, ahogy írod). Sőt tovább megyek: az Orosz Pravoszláv Egyházat tekintem a keresztény vallás utolsó letéteményesének.

      Törlés
    3. "Ennek alapján a többi dolog irreleváns" No, látod, ez a válaszod a legelképesztőbb. Neked a tények sem számítanak, azokat is figyelmen kívül hagyod, mert azt gondolod, hogy "az Orosz Pravoszláv Egyházat tekintem a keresztény vallás utolsó letéteményesének". Még az Orosz Pravoszláv Egyház hívei és papjainak jelentős része is tiltakozik Kirill tettei és kijelentései ellen. Ők tiltakozásukkal demonstrálják azt, miközben egy embertelen diktatúrában élnek, hogy az Orosz Pravoszláv Egyház soha nem lehet azonosulhat egy gátlástalan, immorális egyénnel, mint Kirill.

      Törlés
    4. "Adjátok meg a császárnak, ami a császáré, és Istennek, ami az Istené."

      Törlés
    5. Kövi, te hitgyülis vagy?

      Törlés
    6. Nem, Endi, református vagyok, oda hívott el az Úr.

      Törlés

Megmondhatod te is... de kérlek, NE tedd névtelenül!
(A szerző a beírt kommentek közül bármelyiket előzetes figyelmeztetés és minden magyarázat nélkül törölheti. Kommentedben ne használj túl sok hivatkozást, mert a rendszer automatikusan moderál!)